Main menu:
RIDVÄGAR
De vanligaste "ridvägarna", och de första man lär sig är:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Att ställa upp på medellinjen
Medellinjen är en tänkt linje som går från mitten på kortsidan till mitten på nästa kortsida, dvs från A till C (eller C till A).
I början och slutet av varje ridlektion ställer man upp på medellinjen för upp-
Att följa fyrkanten
När man "följer fyrkanten", så rider man utefter ridbanans kant, t ex utefter väggen eller staketet.
Höger varv.
När man går ut i höger varv, så går man till höger när man kommer ut till spåret från medellinjen.
Att gå i höger varv innebär att man har högersidan in mot mitten av ridbanan, och vänstersidan ut mot staketet eller väggen.
Vänster varv.
När man går ut i vänster varv, så går man till vänster när man kommer ut till spåret från medellinjen.
Att gå i vänster varv innebär att man har vänstersidan in mot mitten av ridbanan, och högersidan ut mot staketet eller väggen.
Att vända över ridbanan.
När man vänder över ridbanan så vänder man från valfri punkt på ena långsidan, i 90 graders vinkel rakt över till andra långsidan och fortsätter sedan i samma varv. Denna väg är användbar om man kommer för nära hästen framför.
Man kan även vända över ridbanan och byta varv, men då måste alla ryttarna göra det samtidigt eller på samma ställe.
Att vända snett igenom.
När man vänder snett igenom så vänder man vid första bokstaven efter kortsidan, och kommer ut vid sista bokstaven innan kortsidan på andra långsidan. Det är viktigt att vända från bokstav till bokstav och inte slarva med vägen. När man kommer ut till spåret igen ska man alltid byta varv (annars blir svängen alldeles för snäv).
Att vända rätt upp.
När man vänder rätt upp så vänder man från mitten av ena kortsidan och följer medellinjen till mitten på andra kortsidan. Man kan vara kvar i samma varv eller byta varv. Om ridläraren inte säger att man ska byta varv, så ska man fortsätta i samma varv.
Att vända halvt igenom.
När man vänder halvt igenom så vänder man från mitten på kortsidan, tillbaka till mitten på den långsida som man kom ifrån.
Att volta.
När man voltar så rider man ett varv på en rund ring. Man börjar på valfri plats på spåret, och det är viktigt att man avslutar volten på samma plats som man började. Efter volten fortsätter man i samma varv.
Att göra volt tillbaka.
När man gör volt tillbaka, så gör man först en halvcirkel (en halv rund ring) från valfri plats på spåret. Därefter rider man på en sned linje tillbaka till spåret igen, och byter varv.
. Att rida på de stora volterna.
De stora volterna är två runda ringar, på varsin del av ridbanan. Om man delar ridbanan på mitten, så ska varje volt vara så stor som den får plats att vara, utan att gå över på andra sidan av ridbanan.
När man går in på volterna, så följer man fyrkanten tills man kommer till en punkt som nuddar voltspåret på an av de stora volterna. Därifrån följer man hela tiden volten (i flera varv), tills ridläraren säger att man ska följa fyrkanten.
När man ska följa fyrkantsspåret, så fortsätter man på volten tills volten nuddar fyrkantsspåret. Och då följer man fyrkanten igen.