Main menu:
TÖMKÖRNING
Tömkörning är en vidareutveckling av longering, och en förberedelse inför inkörning. Man kan ha lite olika mål med tömkörningen. Antingen att jobba ridhästen mer dressyrmässigt på tömmen, som omväxling, och se hur hästen arbetar från marken. Eller mer på raka spår, och i skog och mark, mest för att förbereda den blivande körhästen för inkörning.
Att kunna tömköra på ett bra och säkert sätt kräver ganska mycket rutin, och man behöver kunna följa hästen på ett bra sätt för att inte störa den. Det finns en uppsjö av varianter på tömsättning, för att hjälpa hästen (eller i vissa fall, tvinga den) till att hitta rätt form. Jag föredrar oftast direkt tömsättning, där tömmen går direkt från bettet via däckeln till handen. Däremot kan det vara bra att variera tömsättningen (högt eller lågt) beroende på hästens utbildning och exteriör.
Normalt sett föredrar jag att vänta med tömkörningen tills att hästen är inriden och har etablerat en bra kontakt med ryttarens hand. Undantaget är ponnyer som är för små för mig att själv rida in. De brukar jag tömköra först, så att de förstår de grundläggande hjälperna och har hittat formen, innan jag sätter upp barn på dem.