Longering - Stall Callimac

Search
Go to content

Main menu:

Longering

Unghästaktiviteter

LONGERING

Även longering tillhör hästens grundutbildning. Det är en vidareutveckling av att använda kommandoorden från visningen vid hand, och en förberedelse för tömkörning. Desutom är det bra att longera hästen för att vänja den vid sadeln, och att lära den kommandoorden för galopp.

Longering i "fri form" med enbart grimma/kapson/träns (utan gjord, sadel och inspänningstyglar) är en bra övning om hästen har problem med ryggen. Viktigt är dock att tempot är rätt och att hästen går med balans. Longering kan ibland hjälpa på hästar som har problem att hitta rätt form och söka sig nedåt, då bör man använda chambontygel. Blir hästen får lång och låg, eller vill vika sig i halsen och skjuta ut ytterbogen så kan ett par långa (löst spända) vanliga inspänningstyglar med gummi i stället vara en bra hjälp.

De första gångerna man longerar bör man använda kapson i stället för träns. Då undviker man att dra hästen i munnen om den far iväg lite. I början när man lär hästen att bli longerad, så bör den vara utan alla former av inspänningstyglar. Sedan kan man med måtta använda sig av just det som den hästen har behov av. Det är viktigt att man inte använder hjälptyglar slentrianmässigt för att "alla andra" gör. Man måste veta vad man håller på med, hur de inverkar, vad man vill uppnå och hur man avpassar dem korrekt. Annars är det bättre att låta bli, eftersom det kan göra mer skada än nytta.

Eftersom longering utförs på ett böjt spår innebär det en större belastning för hästens ledgångar. Därför bör man vänta med att longera tills att hästen är 3 år och vara noga med underlag, tempo och hästens balans. Man bara bör longera kortare stunder (i början 5-10 min, senare uppemot max 20-30 min) och inte alltför ofta, max 2-3 gånger i veckan och då endast i perioder. Vill man longera regelbundet under en längre period räcker det med att longera 1-2 gånger vecka.  

Vill man kunna påverka hästen mer, och också kunna växla mellan raka och böjda spår, samt utföra lite olika rörelser, så är tömkörning ett bättre alternativ. Det kräver dock en ännu mer rutinerad "handler".   



 
Back to content | Back to main menu